Gå i pension

För många är pensionen efterlängtad medan andra hellre vill fortsätta att arbeta. Här får du veta mer om vad du behöver tänka på när den dagen närmar sig.

Vi svarar även på de vanligaste frågorna vi får från dig som redan är pensionär. Hittar du inte det du söker så hjälper vi på kundservice dig på 020-414 414.

Frågor och svar om pension

När vill du gå i pension?

Att gå i pension så tidigt som möjligt känns lockande för många. Men du behöver vara medveten om att ju tidigare du går i pension, desto lägre belopp får du varje månad.

Om du går i pension vid 61 år får du 25 procent mindre i pension än vad du hade kunnat få om du väntat till 65. Fortsätter du jobba till 70 år får du istället 30 procent mer än vad du fått vid 65 års ålder.

Du har rätt att fortsätta arbeta tills du fyller 68 år, sen beror det på vad du och din arbetsgivare kommer överens om.

Hur mycket vill du ta ut i pension?

Det är inte nödvändigt att ta ut hela pensionen på en gång. Om du har möjlighet kan det vara fördelaktigt att börja med att ta ut 25, 50 eller 75 procent.

I den allmänna pensionen kan du vänta med att ta ut premiepensionsdelen. Du kan också ta ut hela den allmänna pensionen och vänta med tjänstepensionen och eventuell individuell pension.

I vissa tjänstepensioner kan du välja mellan att ta ut delar av pensionen under en viss tid eller varje månad under resten av ditt liv. En del tycker att det är bra att ha en högre pension under de första åren efter pensioneringen när man fortfarande är mer aktiv.

Hur vill du avsluta ditt arbetsliv?

Vill du trappa ned ditt yrkesliv i din egen takt eller sluta tvärt? Åldringsforskare har länge vetat att det stämmer bättre med hur vi människor åldras om vi går ned i arbetstid före pensioneringen, för att sedan successivt trappa ned efter denna.

Men det kräver förstås att du är överens med din arbetsgivare om detta. Det finns ännu ingen rättighet för personer över 60 år att arbeta deltid.

En ekonomiskt bra modell kan vara att arbeta halvtid mellan 61 och 65 och ta ut 25 procent av pensionen, och sedan fortsätta på samma sätt något år efter 65.

Ju längre du väntar med att ta ut din pension desto högre månadsbelopp får du. För att se en prognos över din pension från Folksam LO Pension loggar du in på Mina sidor.

För att se hur stor din pension blir när du tar ut den vid olika åldrar kan du logga in på minpension.se. Där kan du få en samlad bild av din pension: den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen från din arbetsgivare och om du har ett eget pensionssparande.

Logga in på Mina Sidor

Logga in på Minpension.se

Om du har tjänstepension i Folksam LO Pension skickar vi ett brev till dig cirka tre månader innan du fyller 65 år. Är du anställd i kommun eller region (avtalsområdet KAP-KL och AKAP-KR) får du brev tre månader innan du fyller 70 år.

I brevet får du information om din pension, utbetalningar och vad du behöver göra för att pengarna ska överföras till ditt bankkonto.

Du kan ta ut din pension hos oss från 55 alternativt 60 års ålder

Du kan välja att ta ut tjänstepensionen hos oss i förtid, från och med 55 års ålder.

Är du anställd i kommun eller region (avtalsområdet KAP-KL och AKAP-KR) kan du ta ut tjänstepensionen hos oss från och med 60 års ålder. Men tänk på att ju tidigare du tar ut din pension, desto lägre blir beloppet varje månad.

På Folksams Mina sidor kan du själv ansöka om att ta ut eller senarelägga din pension. Du har möjlighet att välja när utbetalningen ska starta och hur länge den ska pågå, och du kan ändra dig fram till en månad innan försäkringen ska betalas ut. När pensionen väl är under utbetalning kan du inte pausa eller ändra utbetalningstidens längd. Hör av dig till oss på telefon 020-414 414 så hjälper vi dig.

Du behöver själv ansöka om övrig pension

Du behöver oftast själv i god tid ansöka om att få din övriga pension. Du ansöker om din allmänna pension hos Pensionsmyndigheten, gärna två eller tre månader innan du vill gå i pension.

För att få pengar från din tjänstepension och ett eventuellt privat pensionssparande, kontaktar du det företag som har hand om ditt sparande.
Du betalar inkomstskatt på pensionen.

Eftersom du vanligtvis får pension från flera håll samtidigt, så drar den som betalar ut den största delen av pensionen skatt enligt den skattetabell som gäller för dig. Övriga pensionsutbetalare drar 30 procent i skatt.

Mer om inkomstskatt på Skatteverkets webb

Vi betalar ut pensionen till det konto i den bank du har valt. Kontoanmälan gör du via Swedbank, som vi samarbetar med för pensionsutbetalning. Har du redan ett konto hos Swedbank, sker utbetalningen till detta konto.

Saknar du konto måste du själv anmäla till Swedbank vilket konto du vill få pensionen utbetald till. Du som inte har anmält något konto hos Swedbank får ett utbetalningskort i brevlådan.

Så här gör du för att byta konto hos Swedbank:

  • Ändra ditt kontonummer via Swedbank genom den här länken
  • Besök ditt närmaste Swedbankkontor för att ändra ditt kontonummer
  • Om du är kund i Swedbank eller i en Sparbank och har Telefonbanken som en tjänst, kan du göra din kontoändring där

Utbetalningsdagar

Den 25:e varje månad sätter vi in pengarna på ditt bankkonto via Swedbank. Om det är en helgdag får du dem sista vardagen före.
Särskilda bestämmelser för utbetalning av pensionen och för skatteavdrag gäller för dig som är bosatt utomlands.

Det här gäller

  • Om du flyttar utomlands ska du meddela oss din nya adress skriftligen för att du ska få utbetalningarna till din nya hemort
  • Vill du ha din pension utbetald till ett utländskt konto måste anmälan ske via en blankett
  • Varje år skickar vi ut ett levnadsintyg som du ska fylla i. Det är en blankett där du intygar för oss att du lever och fortfarande har rätt till pensionen
Pensionen beräknas utifrån olika basbelopp. Basbeloppen bestäms av regeringen och varierar från år till år. I år är ett prisbasbelopp 57 300 kronor.
Här har vi samlat de vanligaste frågor och svaren. Om du inte hittar svar på din fråga har vi samlat alla frågor och svar under Kundservice. Där hittar du bland annat vanliga frågor som rör pensionsavtal, värdebesked med mera.

Till alla frågor och svar

Du kan enkelt anmäla eller ändra konto på www.swedbank.se/kontoregister.

Vi sätter in pengarna på ditt bankkonto via Swedbank. Du behöver därför ha ditt kontonummer ha registrerat hos dem. Du kan enkelt anmäla eller ändra konto på www.swedbank.se/kontoregister

Vi drar 30 % i skatt innan pengarna betalas ut till dig. Ska du betala en annan skattesats kan du lämna ett underlag till vår kundservice så hjälper vi dig.

Är pensionskapitalet lägre än 30 procent av ett prisbasbelopp när utbetalningen ska påbörjas så har du rätt att lösa in försäkringen med ett engångsbelopp. Om utbetalningen påbörjats, eller om pensionskapitalet överstigit 30 procent av prisbasbeloppet, går det inte att göra en engångsutbetalning.

Du kan tidigast ta ut din pension från och med den månaden efter det att du har fyllt 55 år. Om du omfattas av KAP-KL eller AKAP-KR så kan du tidigast ta ut pensionen månaden efter det att du har fyllt 60 år.

För att lägga till återbetalningsskydd så vänder du dig till valcentralen Fora (om du är privatanställd), Valcentralen (om du är anställd inom kommun och region) och Pensionsvalet (om du är anställd inom kommun, region eller kooperationen).

Ja, du har rätt att ändra utbetalningstid för ålderspensionen. Istället för livsvarig utbetalningstid kan du välja en tidsbegränsad, lägst fem år och högst 20 år. Om du omfattas av KAP-KL eller AKAP-KR så är den kortaste utbetalningstiden du kan välja 10 år. Du kan i särskilda fall välja en kortare utbetalningstid.

Ja, du kan börja lyfta din pension senare än vid den ordinarie pensionsåldern.

Ja, det kan du göra. Hör av dig till oss på kundservice så hjälper vi dig.

Ja, du kan börja lyfta din pension senare än vid den ordinarie pensionsåldern.

Den 25:e varje månad sätter vi in pengarna på ditt bankkonto via Swedbank. Om det är en helgdag får du dem sista vardagen före.

LOGGA IN OCH SE DIN UTVECKLING

På Mina sidor kan du se hur värdet på din tjänstepension utvecklas. Du kan även byta dina fonder om du själv valt att sköta det.

RING OSS – VI HJÄLPER DIG

020-414 414

Vardagar 07.30-21.00, helg 09.00-19.00