Gå i pension
Vi svarar även på de vanligaste frågorna vi får från dig som redan är pensionär. Hittar du inte det du söker så hjälper vi på kundservice dig på 020-414 414.
Att gå i pension så tidigt som möjligt känns lockande för många. Men du behöver vara medveten om att ju tidigare du går i pension, desto lägre belopp får du varje månad.
Om du går i pension vid 61 år får du 25 procent mindre i pension än vad du hade kunnat få om du väntat till 65. Fortsätter du jobba till 70 år får du istället 30 procent mer än vad du fått vid 65 års ålder.
Du har rätt att fortsätta arbeta tills du fyller 68 år, sen beror det på vad du och din arbetsgivare kommer överens om.
Det är inte nödvändigt att ta ut hela pensionen på en gång. Om du har möjlighet kan det vara fördelaktigt att börja med att ta ut 25, 50 eller 75 procent.
I den allmänna pensionen kan du vänta med att ta ut premiepensionsdelen. Du kan också ta ut hela den allmänna pensionen och vänta med tjänstepensionen och eventuell individuell pension.
I vissa tjänstepensioner kan du välja mellan att ta ut delar av pensionen under en viss tid eller varje månad under resten av ditt liv. En del tycker att det är bra att ha en högre pension under de första åren efter pensioneringen när man fortfarande är mer aktiv.
Vill du trappa ned ditt yrkesliv i din egen takt eller sluta tvärt? Åldringsforskare har länge vetat att det stämmer bättre med hur vi människor åldras om vi går ned i arbetstid före pensioneringen, för att sedan successivt trappa ned efter denna.
Men det kräver förstås att du är överens med din arbetsgivare om detta. Det finns ännu ingen rättighet för personer över 60 år att arbeta deltid.
En ekonomiskt bra modell kan vara att arbeta halvtid mellan 61 och 65 och ta ut 25 procent av pensionen, och sedan fortsätta på samma sätt något år efter 65.
Du kan enkelt anmäla eller ändra konto på www.swedbank.se/kontoregister.
Vi sätter in pengarna på ditt bankkonto via Swedbank. Du behöver därför ha ditt kontonummer ha registrerat hos dem. Du kan enkelt anmäla eller ändra konto på www.swedbank.se/kontoregister
Vi drar 30 % i skatt innan pengarna betalas ut till dig. Ska du betala en annan skattesats kan du lämna ett underlag till vår kundservice så hjälper vi dig.
Är pensionskapitalet lägre än 30 procent av ett prisbasbelopp när utbetalningen ska påbörjas så har du rätt att lösa in försäkringen med ett engångsbelopp. Om utbetalningen påbörjats, eller om pensionskapitalet överstigit 30 procent av prisbasbeloppet, går det inte att göra en engångsutbetalning.
Du kan tidigast ta ut din pension från och med den månaden efter det att du har fyllt 55 år. Om du omfattas av KAP-KL eller AKAP-KR så kan du tidigast ta ut pensionen månaden efter det att du har fyllt 60 år.
För att lägga till återbetalningsskydd så vänder du dig till valcentralen Fora (om du är privatanställd), Valcentralen (om du är anställd inom kommun och region) och Pensionsvalet (om du är anställd inom kommun, region eller kooperationen).
Ja, du har rätt att ändra utbetalningstid för ålderspensionen. Istället för livsvarig utbetalningstid kan du välja en tidsbegränsad, lägst fem år och högst 20 år. Om du omfattas av KAP-KL eller AKAP-KR så är den kortaste utbetalningstiden du kan välja 10 år. Du kan i särskilda fall välja en kortare utbetalningstid.
Ja, du kan börja lyfta din pension senare än vid den ordinarie pensionsåldern.
Ja, det kan du göra. Hör av dig till oss på kundservice så hjälper vi dig.
Ja, du kan börja lyfta din pension senare än vid den ordinarie pensionsåldern.
Den 25:e varje månad sätter vi in pengarna på ditt bankkonto via Swedbank. Om det är en helgdag får du dem sista vardagen före.