Här är de fem finalisterna i Ledstjärnan

Vi har fått in många inspirerande nomineringar till vårt hållbarhetspris Ledstjärnan. Det är en stor glädje att få läsa och ta del av många berättelser om arbetet som pågår dagligen runt om i landet för att minska orättvisor och öka jämlikheten. Vår jury har nu valt ut fem finalister som alla kommer bli inbjudna till prisutdelningen den 19 november på Moderna Museet i Stockholm.
Bennet Justusson, Byggnads, har varit fackligt engagerad under lång tid och har tagit initiativ till bättre relationer mellan arbetsgivare och fackförening. De senaste åren har han skapat flera projekt som fått betydelse för både det lokala företaget och för hela region Skåne. Beslutet att nominera Bennet togs av kretsarna Helsingborg, Söderåsen och Skälderviken, som tillsammans representerar runt 3 500 medlemmar. Bennets arbete är ett bra exempel hur man kan vända dåliga relationer mellan fack och arbetsgivare till något positivt för båda parter. Dessutom har han lyft vikten av mångfald ute i byggbodarna.
Michelle Malmberg, Livs, är en engagerad inspiratör i Skåne där hon redan från början av sin anställning vågat stå upp mot orättvisa och mobbning på arbetsplatsen. Hon visade mod och sin syn på rättvisa genom att anmäla missförhållanden när kollegor blev dåligt behandlade och mobbade. Michelle var en av dem som anordnade Livs första ungdomsforum och vågade ta debatten under #metoo samt delade med sig av egna erfarenheter från sitt jobb som enda tjej bland elektrikerna.
Kajsa Bysell, Hotell- och restaurangfacket, har sedan många år varit fackligt aktiv. Som ordförande för avdelningen Stockholm-Gotland är Kajsa en känd organisatör, som bland mycket annat värvar medlemmar, är kursledare för nya fackliga medlemmar och utbildar förtroendevalda. Hon anordnar också facklig utbildning på mongoliska för kvinnor från Mongoliet som arbetar som lokalvårdare. Kajsa är dessutom drivande i att bilda fackklubbar runtom på sin avdelning.
Madelene Risberg Persson, Kommunal, är skyddsombudet som skrev ett brev till stadens politiker för att få svar på kritiska frågor och för att ändra på sina kollegors arbetsförhållanden. Hon mötte motstånd från en arbetsledare men stod på sig. Madeleine har inspirerat andra att stå upp för lokalvårdare. Brevet satte bollen i rullning vilket hittills har gett nya arbetskläder, fler vikarier och ytterligare fler förbättringar står på tur. Hon är ett exempel på att det krävs personligt mod för att åstadkomma förändring.
Berit Starkenberg, Livs, började på Marabou för 30 år sedan och har under åren drivit en imponerande kamp för att lyfta kvinnors löner och ifrågasätta normen att män ”får” jobb som är mer ansvarsfulla och därmed betalar mer. Som klubbordförande och facklig feminist inom Livs har hon på ett medvetet och smart sätt steg för steg varit drivande i en positiv löneutveckling där kvinnors löner höjts till männens nivå och fler arbetsuppgifter har öppnats upp för kvinnor. Berit är finalist för att hon konsekvent och med en tydlig vision arbetat hårt för att göra skillnad där det kanske märks som mest. I plånboken och i självkänslan.