Tänk så här om din tjänstepension genom livet

Oavsett hur gammal du är har du mycket att tjäna på att sätta dig in hur tjänstepensionen fungerar. Här har vi samlat de bästa pensionstipsen för olika åldersgrupper.

Hur mycket du funderar över och planerar inför din pension har ofta att göra med hur gammal du är. Men egentligen bör inte din ålder avgöra hur insatt du är i frågan. Det finns viktiga beslut att fatta under hela arbetslivet. 

Vid 25: En schysst arbetsgivare

Försök att komma in i arbetslivet så tidigt som möjligt, eftersom du börjar tjäna in till din pension så snart du börjar jobba. Tänk också på att jobba för en schysst arbetsgivare som faktiskt har tjänstepension. Om din arbetsplats har kollektivavtal har du tjänstepension, men har den inte det kan du ändå ha en individuell tjänstepension. Kolla med ditt fackförbund och din arbetsgivare om vad som gäller för dig.

Vid 35: Hög tid göra ett aktivt val

Om du inte har gjort ett aktivt val gällande din tjänstepension när du har nått 30-strecket, är det hög tid att göra det. Ju längre tid dina pengar får chans att växa på rätt sätt, desto större blir möjligheten till riktigt god avkastning. Det gör stor skillnad med någon procentenhet upp eller ner, både när det gäller avkastning och avgifter.

45 eller 55 plus: Få bättre koll

Nu kan det vara bra att få lite bättre koll på vad du faktiskt beräknas få ut i pension. Genom att gå in på minpension.se får du en bra överblick över dina olika pensioner och kan räkna på hur mycket du kommer att få ut i månaden som pensionär. Om du inte är nöjd kan du se över vilka val du gjort angående din tjänstepension – och kanske ändra dem. Det är aldrig för sent att samla din tjänstepension hos oss.

Om din livssituation tillåter så kan det vara bra att spara privat också för lite guldkant eller extra trygghet. Det är oftast lättare att spara medan du fortfarande jobbar.