Dags att gå i pension

Börjar du närma dig en kanske efterlängtad pension?
Så här går det till när du vill ta ut din pension. 

Tre val du behöver göra

Du behöver ta ställning till tre saker när du går i pension, som alla påverkar hur stor din pension blir. Det handlar om när du ska gå i pension, hur mycket du vill ta ut samt under hur lång tid, och om du vill trappa ned eller sluta ditt yrkesliv tvärt.

Läs mer om vilka val du kan göra här.

Du behöver själv ansöka om pension

Många tror att pensionen kommer med automatik. Men du behöver i regel själv ansöka om att få din pension och det i god tid. Du ansöker om din allmänna pension hos Pensionsmyndigheten, gärna två eller tre månader innan du vill gå i pension. För att få pengar från din tjänstepension och ett eventuellt privat pensionssparande, kontaktar du det företag som har hand om pensionen.

Vi hör av oss till dig strax innan du fyller 65

Om du har en tjänstepension i Folksam LO Pension skickar vi ett brev till dig cirka sex veckor innan du fyller 65 år. I brevet får du information om din pension, utbetalningar och vad du behöver göra för att pengarna ska överföras till ditt bankkonto.

Du kan ta ut din pension hos oss från 55 års ålder

Du kan välja att ta ut tjänstepensionen  hos oss i förtid, från och med 55 års ålder. Men tänk på att ju tidigare du tar ut din pension, desto lägre blir beloppet varje månad. Hör av dig till oss på telefon 020-414 414 så hjälper vi dig. Du kommer bland annat att behöva fylla i en ansökan.

Får du pension från flera håll?

Tänk på att du kan få tjänstepension från fler försäkringsbolag. Kontakta dem i så fall. Om du är osäker på vilka tjänstepensioner du  har kan du logga in på minpension.se för att få en sammanställning.

Nyttiga länkar

Här är några nätplatser med information som du kan ha nytta och glädje av inför pensioneringen:

 

Läs också

Ulf: ”Ju tidigare, desto bättre”

”Här betalar jag bara till mig själv”

 

Här kan du se hela din pension

Du kan få pension från flera olika håll. Se vad din totala pension blir på minpension.se  

minpension.se

Visste du att?

Många blir 8-10 år yngre av att gå i pension, mätt i självupplevd hälsa, enligt Stressforskningsinstitutet.

Det beror bland annat på bättre sömn och mindre stress.