Ansök om extra pengar vid föräldraledighet

Att gå i väntans tider är härligt, samtidigt är det mycket att tänka på.
Visste du till exempel att du inte får någon avtalspension när du är föräldraledig?
– Det kan röra sig om många tusen. Har du din avtalspension i SAF-LO kan du dock få ut pengarna i efterhand, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

När man är föräldraledig eller har graviditetspenning, det vill säga ersättning om du har ett fysiskt arbete som gör att du inte kan jobba när du väntar barn, betalar arbetsgivaren inte in någon premie till din avtalspension. Är du privatanställd eller kooperativt anställd med ett kollektivavtal ordnar det sig dock ändå. Och har du redan varit föräldraledig eller haft graviditetspenning kan du få ut dina pensionspengar i efterhand.

– I SAF-LO:s försäkring ingår nämligen en tilläggsförsäkring till din avtalspension som kallas för Premiebefrielseförsäkringen. Den ger dig de pensionspengar som du har gått miste om i efterhand. Det enda du behöver göra är att anmäla det till AFA, som sköter försäkringen.

Mycket pengar

Och enligt Håkan Svärdman kan det röra sig om mycket pengar.
– Är du till exempel 25, tjänar 22 000 kronor i månaden och är föräldraledig i 6 månader får du in 6 000 kronor från Premiebefrielseförsäkringen. Och när du fyller 65 kan de här pengarna ha vuxit till hela 16 000 kronor.

 

Så här gör du för att få ut pengarna retroaktivt

Vill du ha fler tips och råd? Ringa kundtjänst på Folksam LO Pension på telefonnummer 020–414 414.

Läs också

För dig som är föräldraledig

”En halvtimme så har du full koll”